Menu Zavřeno

Jak se pozná dobrý koučink?

Tím, že u klienta se projevuje takzvané DUO (důvěra – uvědomění – odpovědnost). S důvěrou v sebe lidé myslí samostatně, více věří sami sobě. Dále si uvědomují více možností při řešení problémů, mají více jasno v daném tématu/problému a rovněž přijímají odpovědnost za své rozhodnutí a výsledek, dosažení cíle. Koučink se řídí pravidlem: „Vše, co potřebujeme máme v sobě, naš úkol spočívá v rozpoznání a osvobození se od bariér, které nám brání využívat“.

Naplňování klíčových principů koučové pomáhají zejména vhodně kladenými otázkami, nasloucháním a reflexí. Jeden ze zakladatelů moderního koučinku, Timothy Gallwey, říká: „Kouč pomáhá klientovi přemýšlet nahlas“.

Koučink představuje jízdu autem

Když jede auto pomalu, disponuje malým výkonem, lze přidat plyn, tedy zvýšit potenciál nebo naopak snížit tření, například spustit zataženou ruční brzdu, a tím snížit interference. Odsud pochází nejčastěji citovaná definice: „Koučování znamená uvolňování lidského potenciálu“.

Potenciál jako rozkvetlé víno

Využití lidského potenciálu si můžeme představit vychlazené šampaňské jako na správnou teplotu či sklep archivního vína. Víno či šampaňské může být vyrobeno z výborných hroznů, nejlepší technologií na světě a správně uloženo ve vinném sklepě, ale pochutnáme si na něm teprve až jej odzátkujeme a necháme chvíli „rozkvétat“ jeho vůni a chuť. Kouč je podporovatel/průvodce/pomocník, který vám může pomoci tyto pomyslné zátky – bariéry jednoduše odstranit a poskytne vám prostor k „rozkvětu“.